NAW gegevens: simpel, maar compleet onmisbaar (2024)

  • Geschreven door: Jill Phillips

  • Bijgewerkt op: 13 maart 2024

  • Het beheer van gegevens is belangrijk voor bedrijven van elke omvang. Daarom praten we in dit artikel over NAW gegevens, en bekijken we de belangrijke aspecten ervan. Van de betekenis tot de wettelijke vereisten, we bespreken alles wat u moet weten om dit aspect van personeelsbeheer effectief te beheren.

    Inhoudsopgave

    1. Wat zijn NAW gegevens?
    2. Hoe verzamel je NAW gegevens?
    3. Het verschil tussen persoonsgegevens en NAW gegevens
    4. Wet- en regelgeving
    5. Toestemming
    6. Geautomatiseerde verwerking van NAW informatie

    Wat zijn NAW gegevens?

    Naam, adres en woonplaats gegevens, kortweg NAW gegevens, vormen de kern van persoonlijke identificatie. Deze gegevens worden vaak gebruikt voor uiteenlopende doeleinden, zoals personeelsplanning, urenregistratie, verlofregistratie en eventuele verdere correspondentie. Hoewel het niet in de naam staat, een e-mailadres kan ook een onderdeel van NAW gegevens uitmaken.

    Voorbeeld

    Stel je voor dat een werknemer, Anna Jansen, in Amsterdam woont. Haar NAW gegevens zouden dan als volgt worden weergegeven:

    Naam: Anna Jansen
    Adres: Keizersgracht 123, 1015 CC
    Woonplaats: Amsterdam

    Naast de bekende elementen zoals naam en adres, kan het verwerken van de postcode (en huisnummer) helpen bij het optimaliseren van routes en het berekenen van reistijden—wat het beheren van (regionale) teams efficiënter maakt.

    Tweeledige betekenis

    De NAW gegevens betekenis zijn tweeledig. Enerzijds dienen ze als basisinformatie om een individu te identificeren en contact met hen op te nemen. Anderzijds zijn de gegevens een essentieel onderdeel van gegevensbescherming en privacy.

    Hoe verzamel je NAW gegevens?

    Werkgevers verzamelen NAW gegevens tijdens het wervingsproces, meestal als onderdeel van de personeelsadministratie. Deze gegevens worden verder aangevuld tijdens de dienstverbandperiode van werknemers en worden gebruikt voor verschillende HR-processen, zoals het opstellen van werkroosters en het bijhouden van gewerkte uren.

    Het verschil tussen persoonsgegevens en NAW gegevens

    Persoonsgegevens omvatten een breder scala aan informatie, zoals geboortedatum, burgerservicenummer en een telefoonnummer (en soms ook telefoonnummers van familieleden). De NAW informatie is specifiek gericht op de naam, de adresgegevens en de woonplaats van een persoon. De verwerking en bescherming van NAW gegevens is aan specifieke regels en beperkingen onderworpen.

    Wet- en regelgeving

    Werkgevers moeten nauwgezet omgaan met deze informatie om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bepaalt hoe beschermde gegevens moeten worden behandeld en beschermd.

    Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om de privacy van werknemers te respecteren. Een bedrijf mag deze data dus niet vrij aan derde partijen verstrekken.

    Toestemming

    Een bedrijf kan natuurlijk niet zomaar persoonlijke informatie verzamelen. Om deze data te verzamelen en te verwerken, is het belangrijk dat er om goedkeuring van de betrokken werknemers wordt gevraagd. Werkgevers moeten duidelijk communiceren waarom deze informatie worden verzameld en hoe ze zullen worden gebruikt. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel, zoals wanneer NAW informatie wettelijk vereist is voor belastingdoeleinden of andere juridische verplichtingen.

    Geautomatiseerde verwerking van NAW informatie

    NAW data verzamelen is in de basis heel eenvoudig, maar van onschatbare waarde. Deze gegevens vormen de ruggengraat van een effectieve personeelsadministratie.

    Werkgevers kunnen aanzienlijk profiteren van een geautomatiseerd adressen systeem, waarmee ze efficiënt NAW data kunnen beheren en up-to-date kunnen houden zonder kostbare handmatige inspanningen. Deze systemen maken het gemakkelijk om personeelsplanning te optimaliseren en urenregistratie te vereenvoudigen.

    Veilige personeelsadminstratie

    Het is echter van cruciaal belang dat deze geautomatiseerde systemen voldoen aan de geldende privacywetten en dat de informatie veilig worden opgeslagen en verwerkt. Shiftbase, personeelsplanning en urenregistratie, is software die aan deze eisen voldoet. Shiftbase is dé software voor het beveiligen en versimpelen van alles wat met personeelsadministratie te maken heeft.

    Kun je wel wat hulp gebruiken bij het beheer van jouw NAW gegevens en andere HR-processen?
    Probeer Shiftbase nu 14 dagen gratis!

    NAW gegevens: simpel, maar compleet onmisbaar (1)

    Personeelsplanning en urenregistratie software!

    • Eenvoudige personeelsplanning
    • Overzichtelijke urenregistratie
    • Makkelijke verlofregistratie

    Gratis uitproberen Demo aanvragen

    NAW gegevens: simpel, maar compleet onmisbaar (2)

    NAW gegevens: simpel, maar compleet onmisbaar (3)

    Geschreven door:

    Jill Phillips

    Jill is een gepassioneerde (content) schrijver en editor met meer dan 10 jaar ervaring. Het is haar doel om content van hoge kwaliteit te creëren, waar ondernemers daadwerkelijk wat aan hebben. Met haar content ben je verzekerd van kloppende, en behulpzame informatie.

    Disclaimer

    Let op: de informatie op onze website is bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en niet als bindend advies. De informatie op onze website kan niet worden beschouwd als vervanging voor juridisch en bindend advies voor een specifieke situatie. Ondanks onze research, bieden wij geen garantie voor de nauwkeurigheid, volledigheid en actualiteit van de informatie op onze website. Wij zijn niet aansprakelijk voor enige schade of verlies dat voortvloeit uit het gebruik van de informatie op onze website.

    NAW gegevens: simpel, maar compleet onmisbaar (2024)

    FAQs

    NAW gegevens: simpel, maar compleet onmisbaar? ›

    Wat zijn NAW gegevens? Naam, adres en woonplaats gegevens, kortweg NAW gegevens, vormen de kern van persoonlijke identificatie. Deze gegevens worden vaak gebruikt voor uiteenlopende doeleinden, zoals personeelsplanning, urenregistratie, verlofregistratie en eventuele verdere correspondentie.

    Wat valt er onder de NAW-gegevens? ›

    NAW-gegevens is een afkorting van Naam, Adres en Woonplaats. Deze gegevens kunnen nodig zijn om allerlei diensten te verlenen, en bijvoorbeeld om producten naar klanten te versturen na aankoop in een (web)winkel.

    Waar kan ik mijn NAW-gegevens vinden? ›

    Hiervoor heeft u de NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) nodig van degene aan wie u geld heeft overgemaakt. Sinds 1 januari 2021 kunt u deze NAW-gegevens opvragen bij uw bank. Dit kan alleen als u geld heeft overgemaakt van en naar een Nederlandse bankrekening.

    Wat zijn de NAW-gegevens van een bedrijf? ›

    Wat is NAW gegevens. NAW staat voor naam, adres en woonplaats. Deze informatie wordt gebruikt in het zakelijk verkeer, bij overheden en in de particuliere sector. Het belang van deze gegevens strekt zich uit over verschillende domeinen, zoals klantenservice, leveringen, facturen en marketing.

    Hoe schrijf je NAW-gegevens? ›

    NAW staat voor naam, adres, woonplaats. De naw-gegevens zijn dus de naam en adresgegevens van de persoon of de organisatie waarop deze betrekking hebben.

    Wat zijn jouw NAW-gegevens? ›

    Wat zijn NAW gegevens? Naam, adres en woonplaats gegevens, kortweg NAW gegevens, vormen de kern van persoonlijke identificatie. Deze gegevens worden vaak gebruikt voor uiteenlopende doeleinden, zoals personeelsplanning, urenregistratie, verlofregistratie en eventuele verdere correspondentie.

    Welke 3 soorten persoonsgegevens zijn er? ›

    Op deze pagina
    • Voorbeelden persoonsgegevens.
    • Geen persoonsgegevens.
    • Bijzondere persoonsgegevens.
    • Gevoelige persoonsgegevens.
    • Strafrechtelijke gegevens.
    • Bescherming van persoonsgegevens.

    Hoe weet je of je wordt opgelicht? ›

    Er staan rekeningen, leningen, creditcards of woonruimten op uw naam. Maar u wist van niets. U ontvangt dan rekeningen van bijvoorbeeld een telefoonmaatschappij of andere organisatie waar u zelf geen contract bij heeft afgesloten. U ontvangt boze berichten van mensen die u als oplichter zien.

    Wat zijn Nawte gegevens? ›

    NAWT is de afkorting voor primaire klantgegevens: Naam, Adres + postcode, Woonplaats en Telefoonnummer.

    Hoe vertaal je NAW in het Engels? ›

    NAW komt van het Nederlandstalige acroniem Naam Adres Woonplaats dat vaak wordt gebruikt in administratieve omgevingen. NAW comes from the Dutch acronym Naam Adres Woonplaats (Name, Address, City) which is often used in administrative environments.

    Wat is de afkorting van NAW-gegevens? ›

    NAW-gegevens staat voor de standaard gegevens van een persoon die nodig zijn voor de identificatie van een persoon. 'N' staat voor Naam, 'A' staat voor Adres en 'W' staat voor Woonplaats.

    Wat zijn al je persoonlijke gegevens? ›

    Bijvoorbeeld uw voornamen en achternaam, uw geslacht en uw burgerservicenummer (BSN). U kunt uw persoonsgegevens inzien op MijnOverheid.nl onder 'Persoonlijke gegevens'. Ook kunt u bij uw gemeente navragen hoe u geregistreerd staat. Hun voornamen en achternamen, geslacht en burgerservicenummers.

    Is het verwerken van NAW-gegevens verplicht? ›

    De verwerking van persoonsgegevens moet noodzakelijk zijn om de publieke taak goed te kunnen vervullen. Een voorbeeld is een gemeente die cameratoezicht op openbare plaatsen inzet voor de openbare veiligheid.

    Wat zijn NAW-gegevens voorbeeld? ›

    NAW staat voor Naam Adres Woonplaats. De NAW-gegevens vertellen je dus waar iemand woont. Erg handig natuurlijk als je een besteld artikel naar de klant moet verzenden. Maar het vertelt bijvoorbeeld de klant ook weer waar jouw bedrijf is gevestigd.

    Waar bestaan NAW-gegevens uit? ›

    NAW-gegevens zijn persoonsgegevens die bestaan uit naam, adres en woonplaats. Deze gegevens worden gebruikt om personen te identificeren en om post en pakketten te bezorgen op het juiste adres.

    Hoe kom ik aan NAW-gegevens? ›

    Je kunt de NAW-gegevens van de oplichter niet op een andere manier opzoeken of opvragen. Je hebt via de website van de politie al online aangifte gedaan met je DigiD. Je hebt op de webpagina 'Controleer verkoopgegevens' van de politie de gegevens ingevuld.

    Welke gegevens mag je niet delen AVG? ›

    Bijzondere persoonsgegevens zijn gegevens die zo privacygevoelig zijn dat het een grote(re) impact op iemand kan hebben als een organisatie deze gegevens verwerkt. Bijvoorbeeld gegevens over iemands gezondheid of politieke voorkeur. Daarom krijgen bijzondere persoonsgegevens extra bescherming in de AVG.

    Wat valt er onder gegevens? ›

    Onder directe persoonsgegevens vallen onder andere iemands geboortedatum, voor- en achternaam, geslacht, adres, pasfoto, telefoonnummer, e-mailadres, burgerservicenummer (BSN), bankrekeningnummer en patiëntendossier.

    Welke gegevens vallen onder de AVG? ›

    Antwoord. Persoonsgegevens zijn alle gegevens die betrekking hebben op een geïdentificeerde of identificeerbare levende natuurlijke persoon. Losse gegevens die samengevoegd kunnen leiden tot de identificatie van een bepaalde persoon vormen ook persoonsgegevens.

    Top Articles
    The Boogeyman (Film, 2023) - MovieMeter.nl
    Die Filmstarts-Kritik zu The Boogeyman
    Funny Roblox Id Codes 2023
    Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
    Www.paystubportal.com/7-11 Login
    Joi Databas
    DPhil Research - List of thesis titles
    Shs Games 1V1 Lol
    Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
    Steamy Afternoon With Handsome Fernando
    Which aspects are important in sales |#1 Prospection
    Detroit Lions 50 50
    18443168434
    Newgate Honda
    Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
    Grace Caroline Deepfake
    978-0137606801
    Nwi Arrests Lake County
    Justified Official Series Trailer
    London Ups Store
    Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
    Pizza Hut In Dinuba
    Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
    How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
    Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
    Sizewise Stat Login
    VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
    Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
    Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
    Ups Print Store Near Me
    C&T Wok Menu - Morrisville, NC Restaurant
    How Taraswrld Leaks Exposed the Dark Side of TikTok Fame
    University Of Michigan Paging System
    Dashboard Unt
    Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
    Speechwire Login
    Healthy Kaiserpermanente Org Sign On
    Restored Republic
    3473372961
    Craigslist Gigs Norfolk
    Moxfield Deck Builder
    Senior Houses For Sale Near Me
    Whitehall Preparatory And Fitness Academy Calendar
    Trivago Myrtle Beach Hotels
    Anya Banerjee Feet
    Three V Plymouth
    Poe Self Chill
    Port Huron Newspaper
    Greatpeople.me Login Schedule
    Www Pig11 Net
    Ty Glass Sentenced
    Latest Posts
    Article information

    Author: Catherine Tremblay

    Last Updated:

    Views: 5239

    Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

    Reviews: 86% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Catherine Tremblay

    Birthday: 1999-09-23

    Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

    Phone: +2678139151039

    Job: International Administration Supervisor

    Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

    Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.